Aşırı sıcaklar Temmuz ayı boyunca yüz milyonlarca insanı etkiledi ve toplumun her kesiminde de bir domino etkisi yarattı. Kayıtlardaki en sıcak gün kaydedildi – bu, insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazlarının iklimimizi ne kadar değiştirdiğine dair bir başka gösterge oldu.
2023 Haziran’ından 2024 Haziran’ına kadar 13 ardışık ay için küresel ortalama sıcaklıklar yeni aylık rekorlar kırdı.
Temmuz 2024, dünya genelinde en sıcak ikinci ay oldu ve Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin ERA5 veri kaydında en sıcak ikinci Temmuz olarak kaydedildi. Temmuz 2023’teki önceki en yüksek sıcaklıktan sadece 0.04°C daha düşük oldu.
Bu durum, BM Genel Sekreteri António Guterres’in “Dünya, herkes için her yerde daha sıcak ve daha tehlikeli hale geliyor” diyerek yayınladığı Aşırı Sıcaklık İçin Hareket Çağrısı’nın aciliyetini ve önemini vurguluyor.
WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, “Geçtiğimiz yıl, her kıtada yaygın, yoğun ve uzun süreli sıcak hava dalgaları görüldü. En az on ülke, birden fazla lokasyonda 50°C’yi aşan günlük sıcaklıklar kaydetti. Bu artık katlanılamayacak kadar sıcak hale geliyor” dedi.
“Kaliforniya’daki Ölüm Vadisi, 42.5°C (108.5°F) ile rekor ortalama aylık sıcaklık kaydetti – bu muhtemelen dünyada herhangi bir yer için gözlemlenen yeni bir rekor. Buzlu Antarktika’nın donmuş buz tabakaları bile bu sıcağı hissetmeye başladı” diye ekledi.
WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo.”WMO topluluğu, BM Genel Sekreteri’nin Eylem Çağrısı’na daha iyi sıcaklık- sağlık erken uyarıları içim eylem planları ile yardımcı olabilme taahhüdündedir. WMO ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan son tahminler, sadece 57 ülke için sıcaklık -sağlık uyarı sistemlerinin küresel düzeyde artırılmasının yılda tahminen 98.000 hayat kurtarma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Bu, Erken Uyarılar girişiminin önceliklerinden biridir,” dedi
“İklime adaptasyon tek başına yeterli değil. Temel sebep ele alınmalı ve sera gazı emisyonlarındaki rekor seviyeleri azaltma konusunda ciddileşmeliyiz,” dedi Celeste Saulo.”
Dünya genelinde, 22 Temmuz en sıcak gün olarak kaydedildi ve 23 Temmuz ise neredeyse buna eşit sıcaklıktaydı; bu veriler, Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi (ECMWF) tarafından uygulanan Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından sağlanan yeniden analiz veri kümesi (ERA5) üzerinden alındı.
Günlük küresel ortalama sıcaklık, 22 ve 23 Temmuz’da ERA5 verilerine göre sırasıyla 17.16°C ve 17.15°C’ye ulaştı. Küçük fark nedeniyle, ERA5 verilerindeki belirsizlik seviyesine benzer şekilde, hangi günün en sıcak olduğunu kesin bir şekilde söylemek mümkün değil.
ERA5 yeniden analiz veri kümesi, dünyanın dört bir yanındaki uydu, gemi, uçak ve hava istasyonlarından milyarlarca ölçüm kullanıyor. Bu veri seti, WMO’nun iklim izleme ve yıllık İklim Raporu hazırlama süreçlerinde kullandığı altı uluslararası veri kümesinden biridir.
C3S, ERA5’i diğer yeniden analizlerle karşılaştırdı ve gün gün veya yıl yıl sıcaklık değişiklikleri için belirsizliğin, 6 Temmuz 2023 (önceki en sıcak gün) ile 22/23 Temmuz 2024 arasındaki 0.07°C’lik farkın oldukça altında olduğunu tahmin ediyor. Ayrıca, 2016, 2023 ve 2024 yıllarındaki rekor sıcaklık dönemleri konusunda farklı veri setlerinin hemfikir olduğu bildirildi.
Yüksek sıcaklıklardaki artışın nedenleri inceleniyor.
Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre, etkenlerden biri Antarktika’nın büyük kısımlarında ortalamanın çok üzerinde olan sıcaklıklar; bazı bölgelerde ortalamanın 10°C üzerindeki anomaliler ve Güney Okyanusu’nun bazı kısımlarındaki ortalamanın üstündeki sıcaklıklar.
Doğal iklim dalgalanmalarının bir rolü olabilse de, bu kadar büyük sıcaklık anormalleri alışılmadık bir durum. Son iki yılda kıtayı vuran ikinci böyle bir sıcak hava dalgası ve benzer bir sıcak hava dalgası Temmuz 2023’teki rekor küresel sıcaklıklara katkıda bulundu. ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’ne göre, 2024 Haziran’ında Antarktika’daki günlük deniz buzunun genişliği, 2023’ten sonra kayıtlardaki ikinci en düşük seviyede oldu.
Kısa Bir Bakış
Aşağıda Temmuz ayında gözlemlenen bazı dikkat çekici aşırı sıcaklıklar yer alıyor. Tüm etkilerin ayrıntılarının belirtilmediğine dikkat edilirse daha kapsamlı bir analiz gerektirmektedir ve özellikle sıcaklıkların insanların sağlığı üzerindeki etkileri geniş ölçüde detaya muhtaçtır.
Asya
Japonya Meteoroloji Kurumu; Japonya’nın Temmuz ayındaki ortalama sıcaklığı, 1898’e kadar uzanan ölçüm kayıtlarındaki en yüksek seviyeye ulaştı (Japonya’nın 1991-2020 Temmuz ortalamasından 2.16 °C daha sıcak) ve geçen yılki rekorunu kırdı. Ülkede Ağustos ayında da yüksek sıcaklıkların devam etmesi bekleniyor. Son günlerde birçok meteoroloji istasyonunda günlük maksimum sıcaklık 38 °C’nin üzerine çıktı ve ülke genelindeki 153 meteoroloji istasyonundan 62’sinin Temmuz ayı ortalama sıcaklığı, kaydedilen en yüksek değere ulaştı, diye belirtti İnsanlara sıcaklık tahminlerine ve sıcak çarpması uyarılarına dikkat etmeleri, sıcak çarpmasını önlemek için gerekli önlemleri almaları konusunda uyarılarda bulundu.
Çin – Temmuz, kayıtlardaki en sıcak ay oldu (1961’den beri kapsamlı veriler).
Ağustos’ta da sıcaklıklar devam ediyor, Çin Meteoroloji İdaresi’ne göre, doğu Çin’in birçok yerinde günlük maksimum sıcaklıklar 40 °C’nin üzerinde.
Hindistan, en sıcak Temmuz’u kaydetti. Hindistan Meteoroloji Departmanı’na göre, gece minimum sıcaklıklar rekor kırarak en yüksek sıcaklık değerlerini gördü (1901’den beri).
Pakistan ve İran İslam Cumhuriyeti , tekrar eden sıcak hava dalgalarından etkilendi; İran, sıcaklık nedeniyle okulları kapatmak zorunda kaldı.
Bahreyn, kayıtlardaki en sıcak Temmuz’u yaşadı (1902’den beri), ortalama aylık sıcaklık 37.4 °C ile Temmuz’un uzun dönem normunun 2.3 °C daha üzerinde.
Afrika
Temmuz ayında, Fas iki ardışık sıcak hava dalgası yaşayarak rekor sıcaklıklara ulaştı. İkinci sıcak hava dalgası, 22-25 Temmuz tarihleri arasında özellikle yoğundu ve Nouasseur’de 41.7°C, Marrakech’te ise 47.6°C’ye çıktı. 19 Temmuz 2024’te Chefchaouen, Temmuz ayı sıcaklık rekorunu 43.4°C ile kırdı.
Bu, ayın alışılmadık derecede serin bir başlangıcından sonra geldi. Düşük sıcaklıklarla aşırı sıcak arasındaki ani fark, sakinler üzerindeki sıcaklık stresini artırdı.
Avrupa
Akdeniz ve Balkanların birçok bölgesi Temmuz ayında uzun süren sıcak hava dalgalarıyla sarsıldı, bu da can kaybına ve kamu sağlığına olumsuz etkilerde bulundu. Dünya İklim Attribütörü bilim insanlarının yaptığı hızlı bir atıf çalışması, Akdeniz sıcak hava dalgasının – Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz, Fransa ve Fas – insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan gerçekleşmeyeceğini belirtti.
Yunanistan, Macaristan, Slovenya, Hırvatistan ve Bulgaristan gibi birkaç ülke, kaydedilen en sıcak Temmuz ayını yaşadıklarını bildirdi. Son 4 yıl, Yunanistan için son 80 yılda 4 en sıcak Temmuz ayından 3’ünü kaydetti.
İspanya’da, Barcelona’daki Fabra Gözlemevi, Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından resmi olarak yüzyıllık bir uzun dönem gözlem istasyonu olarak tanınarak, 40.0 ºC’lik yeni bir rekor maksimum sıcaklık kaydetti.
Fransa, genel olarak olağan dışı bir ay geçirmedi ama ayın sonunda yılın ilk sıcak hava dalgasını gördü ve bu durum Paris Olimpiyatları’nda sporcuların ve izleyicilerin yaşam konforunu etkiledi.
TMMOB
METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
KAYNAK: WMO