WMO’nun iklimi izlemek için kullandığı veri setlerinden biri olan Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ndeki (C3S) ERA5 veri setine göre, dünyamız yakın tarihindeki en sıcak gününü yeni yaşadı.
22 Temmuz 2024’te, ERA5 veri setinde günlük küresel ortalama sıcaklık 17.15°C ile yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Bu değer, 21 Temmuz 2024’te sadece bir gün önce kaydedilen 17.09°C’lik ve bir yıl önce, 6 Temmuz 2023’te kaydedilen 17.08°C’lik önceki rekorları aşıyor.
WMO İklim Hizmetleri Direktörü Chris Hewitt ; Bu yeni günlük küresel ortalama sıcaklık rekoru raporu çok dikkat çekici. Çünkü artık El Niño’nun sıcak fazında da değiliz. Üstelik olağanüstü sıcaklıkların uzun bir süre boyunca yaşandığı bir dönemde gerçekleşmiştir. Bilindiği gibi 2024 yılı Haziran ayı, küresel sıcaklıkların üst üste rekor kırdığı on üçüncü ay oldu,” dedi
Temmuz ve Ağustos 2023’teki rekor sıcaklıkların uzun süren serisinden önce, ERA5 veri setinde en yüksek günlük küresel ortalama sıcaklık 16.80°C ile 13 Ağustos 2016’da, güçlü bir El Niño olayından sonra kaydedilmişti.
ERA5, WMO’nun küresel sıcaklıkları izlemek için kullandığı veri setlerinden biridir. 1940’tan günümüze kadar olan dönemi kapsar. Diğer bazı küresel veri setleri, modern ölçümlerin başladığı 1850 yılına kadar uzanmaktadır.
C3S Direktörü Carlo Buontempo’ya göre: “21 Temmuz’da C3S, günlük küresel ortalama sıcaklıkta yeni bir rekor kaydetti. Gerçekten şaşırtıcı olan, son 13 aydaki sıcaklık ile önceki sıcaklık kayıtları arasındaki farkın ne kadar büyük olduğudur. Şu anda gerçekten daha önce keşfedilmemiş bir alandayız ve iklim ısınmaya devam ettikçe, gelecek aylarda ve yıllarda yeni rekorların kırılacağını göreceğiz.”
Küresel ısınma trendinin bir başka işareti de en yüksek günlük ortalama sıcaklıkların son on yılda, yani 2015’ten 2024’e kadar olan dönemde kaydedilmesidir.
Günlük küresel yüzey hava sıcaklığı Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi
Olası nedenler
Küresel ortalama sıcaklık, genellikle kuzey yarımkürede yaz aylarında en yüksek seviyelere ulaşma eğilimindedir. Bunun nedeni, kuzey yarımkürenin büyük kara kütlelerinin, güney yarımkürenin okyanuslarının kuzey yaz aylarında soğuma hızından daha hızlı ısınmasıdır. Sonuç olarak, yıllık sıcaklık zirvesi genellikle haziran sonu ile ağustos başı arasında gerçekleşir. Bu yıl, küresel ortalama sıcaklık, bir yıldan fazla bir süre boyunca mevsim normları için rekor seviyelerde olduktan sonra, kayda değer seviyelere ulaştı.
İlk C3S analizi, günlük küresel ortalama sıcaklıktaki artışın, Antarktika’nın büyük kısımlarında ve deniz buzunun düşük olduğu Güney Okyanusu’ndaki bazı bölgelerdeki oldukça yüksek sıcaklıklarla ilişkili olabileceğini öngörmektedir. Bu tür büyük anormallikler, Antarktika kış aylarında alışılmadık değildir. Bu durum aynı zamanda temmuz 2023’ün başlarındaki rekor küresel sıcaklıklara da katkıda bulunmuştur.
Yüzey hava sıcaklığı anomalileri – 22 Temmuz 2024
Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Hizmeti
TMMOB
METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI
KAYNAK: WMO